Bomberne over Nexø
Nexø efter russernes bombardement. Foto: H. Petersen
Nexø efter russernes bombardement. Foto: H. Petersen

Tema: 2. verdenskrig


Bomberne over Nexø

OPTAKTEN

For bornholmerne sluttede 2. verdenskrig ikke den 5. maj 1945, tværtimod! Den tyske kommandant, von Kamptz, nægter at overgive sig, russerne bomber øens to største byer og mange bornholmere bliver husvilde.


Dette er indledningen til den første tur i serien om »Bomberne over Nexø«. Turen fortæller om optakten til det russiske bombardement. Du får et indblik i hvad der sker i Nexø, fra frihedsbudskabet lyder i radioen fredag den 4. maj om aftenen, til de første bomber falder mandag den 7. maj 1945. 


Turen bliver frigivet i foråret 2020

Nexø Torv efter russernes bombardement.

Foto: H. PetersenTema: 2. verdenskrig


Bomberne over Nexø

BOMBARDEMENTET

Anden tur i serien beskriver situationen under selve bombardementet af Nexø by, mandag den 7. og tirsdag den 8. maj 1945.

Bomberne kommer uden varsel. Nogen har måske anet hvad der var i vente, men befolkningne som helhed ved ingenting. Først søger de dækning under spiseborde og i kældre, siden flygter de ud af byen over hals og hoved. Få dage forinden har Nexø-boerne undret sig over de forhutlede tyske flygtninge på vejene. Nu er de selv sendt på flugt af krigens rædsler.

Lyt til fortællingen om bomber der falder rundt om ørerne på folk - og se billederne af de volsomme ødelæggelser i hæftet.


Turen bliver frigivet i foråret 2020

Hjørnet af Hjortestræde og Aasen.

Foto: Nexø Museuminfo@udforskbornholm.dk

Mobil +45 6169 3629

Sdr. Strandvej 2 . 3730 Nexø

CVR nr. 32804349

© Copyright. All Rights Reserved.